Preskocit navigáciu

Zelená vlna overila pripravenosť ministerstva a generálneho štábu na krízové situácie


Zelená vlna overila pripravenosť ministerstva a generálneho štábu na krízové situácie

S cieľom precvičiť schopnosti ministerstva obrany a ozbrojených síl SR reagovať na možné krízové situácie sa v dňoch 29. – 30. apríla v Bratislave uskutočnil komplexný štábny nácvik pod názvom Zelená vlna 2014.

Počas dvoch dní si príslušníci Krízového štábu MO SR a príslušníci ozbrojených síl precvičili súčinnosť medzi ich jednotlivými zložkami a medzi jednotlivými rezortmi pri riešení krízovej situácie.

„Komplexný štábny nácvik okrem praktickej činnosti podľa námetu poskytol aj možnosť vytvorenia ťažiskových dokumentov v rámci plánovacieho procesu na strategickom a operačnom stupni počas riešenia krízovej situácie v Slovenskej republike,“ spresnil riadiaci cvičenia generálmajor Pavel Macko. Podľa generála si príslušníci ozbrojených síl zároveň preverili aj schopnosť plnenia podporných a asistenčných úloh na území Slovenska.

Jednou z úloh nácviku bolo aj precvičenie plánovacích postupov prípadnej aktivácie síl a prostriedkov OS SR počas riešenia krízovej situácie. „Ozbrojené sily sú dôležitým prvkom Národného systému reakcie na krízové situácie, preto nám nácvik umožnil aktualizovať Katalóg opatrení Národného systému reakcie na krízové situácie (NSRKS) a schopnosť jednotlivých zložiek GŠ OS SR pracovať s týmto katalógom počas krízovej situácie,“ informoval generálmajor Macko. Z plánovacieho procesu strategickej úrovne sa počas cvičenia realizovali vybrané úlohy spojené s aktiváciou Systému reakcie NATO na krízu (NATO Crises Response System) a asistenčné úlohy v prospech Ministerstva vnútra SR a orgánov verejnej správy pri riešení mimoriadnych udalostí a krízových situácií na území Slovenskej republiky.

Na komplexný štábny nácvik podľa Macka nadväzujú praktické cvičenia Zelená vlna, ktoré budú prebiehať na všetkých stupňoch štruktúry ozbrojených síl s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu úroveň pripravenosti reagovať na možné krízové situácie v rámci národného systému.



Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: Ilustračné foto - mjr. Milan Vanga - Dátum: 05.05.2014
Čítanosť: 6752
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share