Preskocit navigáciu

Dňa 21.5.2019 sa v Bruseli uskutočnilo pravidelné rokovanie Vojenského výboru EÚ (EUMC) vo formáte náčelníkov generálnych štábov.


Dňa 21.5.2019 sa v Bruseli uskutočnilo pravidelné rokovanie Vojenského výboru EÚ (EUMC) vo formáte náčelníkov generálnych štábov.

Dňa 21.5.2019 sa v Bruseli uskutočnilo pravidelné rokovanie Vojenského výboru EÚ (EUMC) vo formáte náčelníkov generálnych štábov.

V úvode rokovania vystúpili predseda Vojenského výboru NATO gen. Peach a nový najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe gen. Wolters k téme spolupráce EÚ-NATO. Zhodli sa na tom, že cvičenia, boj proti hybridným hrozbám a vojenská mobilita predstavujú hlavné oblasti spolupráce medzi oboma organizáciami. V tejto časti NGŠ OS SR svojím vystúpením vyzdvihol dôležitosť spolupráce EÚ a NATO najmä v boji proti hybridným hrozbám.

Najvýznamnejšou časťou agendy bola informácia o prebiehajúcich operáciách (ALTHEA, ATALANTA, SOPHIA) a výcvikových misiách v Somálsku, v Stredoafrickej republike a v Mali. V tejto časti rokovania NGŠ OS SR vyzdvihol úlohu operácie ALTHEA pre stabilitu Bosny a Hercegoviny a pripravenosť SR k napĺňaniu exekutívneho mandátu operácie ALTHEA: „SR naďalej podporuje exekutívny mandát operácie ALTHEA. V kontexte zamerania operácie na plnenie jej hlavných úloh OS SR posilnili jej spravodajské spôsobilosti“.

V druhej časti rokovania náčelníci generálnych štábov diskutovali o očakávaných dopadoch projektu Jednotného Európskeho neba na plnenie úloh ozbrojených síl. V tejto časti NGŠ OS SR pripomenul nevyhnutnosť prioritizácie využitia vzdušného priestoru k zabezpečeniu jeho nepretržitej ochrany, a to i v čase bezpečnosti. V ďalšom bode programu prezentovali riaditeľ Vojenského štábu EÚ (EUMS) genpor. Pulkkinen a výkonný riaditeľ EDA J. Domecq vývoj v iniciatívach na rozvoj vojenských spôsobilostí – Koordinovaného medziročného prehľadu o obrane (CARD) a Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO). Program rokovania bol doplnený informáciou o návrhu Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) na zriadenie mimorozpočtového fondu EPF (European Peace Facility) na podporu aktivít Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ v období 2021-2027.

V záverečnej časti rokovania náčelníci generálnych štábov zvolili do funkcie riaditeľa EUMS francúzskeho kandidáta viceadmirála Hervého Bléjeana, ktorý prevezme funkciu dňa 28. mája 2020.

Nasledujúce rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční v dňoch 20.-21. novembra 2019 v Bruseli.



Autor: ÚVP , Foto: OOdNGŠ-LM - Dátum: 21.05.2019
Čítanosť: 8158
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share