Preskocit navigáciu

Nové stany pre vojenských policajtov


Nové stany pre vojenských policajtov

Príslušníci vojenskej polície sa aj v oblasti ubytovania a práce v poľných podmienkach prehupli do 21. storočia. Výstavba stanov už nebude spojená s množstvom železných trubiek a výstuží, zabíjania kolíkov do zeme a podobných „radostí“. Pre príslušníkov oddelenia krízového manažmentu Odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie VP Vlkanová, Hronsek záver apríla okrem iného znamenal aj inštrukčno – metodické zamestnanie, zamerané na oboznámenie sa s podmienkami výstavby nových nafukovacích stanov.
Technici dodávateľa nafukovacích stanov, trenčianskej spoločnosti Zepelin ich podrobne zoznámili s celým procesom výstavby. Vedúci oddelenia krízového manažmentu major Jozef Šoltýs pripomína, že stany boli zaobstarané pre jednotlivé súčasti ich oddelenia. „Budú využívané podľa potreby v rámci domáceho krízového manažmentu i v zahraničných operáciách a cvičeniach. Zabezpečia v nich potrebné ubytovacie a pracovné podmienky, za ktoré sa nebudeme musieť hanbiť ani v medzinárodnom porovnaní. Sú určené pre potreby vyčlenenej roty vojenskej polície v rámci Cieľov síl 2017, ale napríklad aj v rámci projektu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT). Je to veľký krok dopredu v porovnaní s doposiaľ používanými stanmi vz. 65 a 90, ktoré boli veľmi pracné pri procese ich výstavby. Neboli už vodeodolné a ich vek niekoľko desaťročí sa podpisoval na možnosti ich reálneho využitia,“ hovorí major Šoltýs, ktorý v uplynulom období 3 roky pôsobil ako slovenský zástupca v Centre výnimočnosti NATO vojenskej polície (MP COE) v poľskej Bydgošti.
Vojenskí policajti dnes disponujú modulmi nafukovacích stanov s kompletnou výbavou. Celý systém je koncipovaný stavebnicovo z jednotlivých segmentov, ktoré sa dajú skladať podľa potreby, aby vznikol prepojený jednotný celok. Zatiaľ ide o tri stany a spojovací diel. Ďalšie by mali pribudnúť v dohľadnej dobe, aby plne pokryli potreby spomínanej vyčlenenej roty. Komplex stanov zaistí nielen ubytovanie, ale aj miesto pracovných porád, či stálej služby. Systém logistickej podpory má vysokú mobilnosť, krátky čas výstavby a balenia, s použitím kompresoru. Znamená to minimálny čas na rozloženie a poskladanie nafukovacích stanov v mierových podmienkach, v mierových misiách a ozbrojených konfliktoch pre vytvorenie poľného ubytovania v prípade nasadenia.


Nové stany pre vojenských policajtovNové stany pre vojenských policajtovNové stany pre vojenských policajtovNové stany pre vojenských policajtovNové stany pre vojenských policajtov 2Nové stany pre vojenských policajtov 2Nové stany pre vojenských policajtov 2Nové stany pre vojenských policajtov 2Nové stany pre vojenských policajtov 3Nové stany pre vojenských policajtov 3Nové stany pre vojenských policajtov 3Nové stany pre vojenských policajtov 3Nové stany pre vojenských policajtov 4Nové stany pre vojenských policajtov 4Nové stany pre vojenských policajtov 4Nové stany pre vojenských policajtov 4Nové stany pre vojenských policajtov 5Nové stany pre vojenských policajtov 5Nové stany pre vojenských policajtov 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 30.04.2021
Čítanosť: 6884
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share